Stupite u kontakt s nama

Telefon

Austrija

+43 (0)732 257700

Kontakt

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja.

>Kontakt

Ispitivanje tvrdoće – utvrđivanje svojstava materijala

Vijak se pokazao kao jedan od najučinkovitijih učvršćivača tijekom povijesti proizvodnje. Ova metoda pričvršćivanja ipak ima svoju lošu stranu, koja se, međutim, može nadoknaditi ispitivanjem koeficijenta trenja. Ova vrsta ispitivanja omogućuje vam da iskoristite puni potencijal vijčanog spoja, eliminirate nesigurne spojeve i opasnosti te izbjegnete dodatne troškove povezane s njima. 

Što je ispitivanje tvrdoće?

Ispitivanje tvrdoće uobičajen je postupak za utvrđivanje svojstava materijala. Tvrdoća se odnosi na otpor koji materijal pruža s obzirom na predmet koji u njega prodire. Tako se može ispitati je li materijal tvrd ili lomljiv ili je otporan na trošenje i robustan. To omogućuje ispitivaču da odredi je li ispitani materijal prikladan za odgovarajuću svrhu.

Ispitivanje tvrdoće upotrebljava se u raznim područjima i sektorima kako bi se osigurala potrebna kvaliteta. Veliki industrijski sektori u kojima se upotrebljava uključuju automobilsku industriju, građevinarstvo, zrakoplovno-svemirsku industriju, strojarstvo, industriju za proizvodnju i obradu metala te automatizacijsku industriju.

 

Prednosti ispitivanja tvrdoće

  • Relativno jednostavan i brz postupak ispitivanja
  • Ispitivanje se obavlja izravno na komponenti
  • Manje promjene na ispitanom materijalu omogućuju daljnju uporabu


Kako ispitivanje tvrdoće funkcionira

Načelo ispitivanja tvrdoće relativno je jednostavno: Utiskivač, tj. predmet određene mase, pritišće se o površinu materijala koji se ispituje određenom silom. Tim se postupkom stvara udubljenje čije dimenzije ispitivač može izmjeriti. Tvrdoća se zatim može izračunati na temelju tog mjerenja. Što je udubljenje manje, to je materijal koji se ispituje tvrđi. Ispitivač može odabrati jednu od različitih metoda.Ispitivanje tvrdoće prema Rockwellu

Ispitivanje tvrdoće prema Rockwellu (HRC) obavlja se s pomoću dijamantnog stošca (s vrhom pod kutom od 120°) kojim se ispituje tvrdoća kaljenog čelika. Ispitivač prvo primjenjuje početnu silu ili početno opterećenje za prodiranje u površinu materijala koji se ispituje. Nakon određenog vremena zadržavanja može se izmjeriti početna dubina, koja služi kao referentna razina i upotrebljava se kasnije za izračun tvrdoće. Zatim se dodatno povećava sila za ispitivanje kako bi se postigla završna dubina prodiranja. Nakon vremena zadržavanja ponovno se smanjuje sila za ispitivanje i mjeri se završna dubina prodiranja. Ispitivač zatim izračunava vrijednost tvrdoće prema Rockwellu na temelju razlike između početne i završne dubine prodiranja. Konačan rezultat vrijednosti tvrdoće zajedno s postupkom ispitivanja predstavlja tvrdoću prema Rockwellu (npr. 58 HRC).


Bossard – vaš stručnjak za postupke ispitivanja tvrdoće

Bossard nudi ispitivanje tvrdoće prema Vickersu (uz akreditaciju) i ispitivanje tvrdoće prema Rockwellu (bez akreditacije). Naš portfelj uključuje sljedeće usluge (između ostalih):

  • Ispitivanja tvrdoće u našim akreditiranim laboratorijima za ispitivanja (neki od naših laboratorija za ispitivanje diljem svijeta dobili su akreditacije važećih nacionalnih akreditacijskih tijela)
  • Prikupljanje važnih informacija o svojstvima materijala


Obratite se našim stručnjacima i saznajte više o našim stručnim uslugama ispitivanja (Expert Test Services). Radujemo se vašem pozivu!


Obratite nam se

 

Povezane teme

U našim bijelim knjigama otkrijte što naši stručnjaci pišu o temama kao što su:

  • korozija
  • Trenje
  • Mjerenje tvrdoće
  • Vodikova krtost
  • Zamor materijala

Preuzmite bijele knjige

 

Otkrijte druge module koji doprinose postupnom poboljšanju vaše produktivnosti

Expert Walk
Proučite vaše vijčane spojeve i alate koji se koriste, mi ćemo odrediti kako optimizirati i nastaviti pametnije

Expert Education
Na našim seminarima i tečajevima za e-učenje saznajte o osnovama i tajnama spojne tehnike

Expert Teardown
Identificirajte najbolje rješenje za spoj i potencijal za uštedu troškova

Expert Design
Dizajnirajte svoje najbolje proizvode uz širok raspon tehničkih informacija i alata

Expert Assortment Analysis
Umanjite ukupni trošak vlasništva (TCO) tako da prepoznate prilike za racionalizaciju proizvoda za pričvršćivanje