Stupite u kontakt s nama

Telefon

Austrija

+43 (0)732 257700

Kontakt

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja.

>Kontakt

Spektralna analiza - učinkovita metoda kontrole kvalitete

Bilo za osiguranje kvalitete, analizu oštećenja ili provjere primitaka robe, spektralna analiza je jedan od najvažnijih postupaka ispitivanja u metaloprerađivačkoj industriji. Bossardovi ispitni laboratoriji imaju široku stručnost u spektralnoj analizi metala i mogu vam pomoći primjenom svoje stručnosti i najsuvremenije OES opreme.

Što je spektralna analiza?

Spektralna analiza je postupak ispitivanja materijala koji se koristi za određivanje hemijskog sastava metala. Metoda se takođe naziva optička emisiona spektrometrija (OES) i igra važnu ulogu u metaloprerađivačkoj industriji.

Osim kontrole kvalitete, postupak ispitivanja ima primjenu i u analizi oštećenja metalnih komponenti, kao i u dokumentovanju i pružanju dokaza potrebnih za ispunjavanje kvalitativnih, normativnih ili zakonskih zahtjeva. Postupak također otvara put za uglavnom automatizirano sortiranje metala.

U kontekstu pozitivne identifikacije materijala (PMI), tvrtke za preradu metala također koriste spektralnu analizu za provjeru komponenti u odnosu na kriterije materijalnog inženjerstva.
 

Kako funkcionira spektralna analiza

Spektralna analiza iskorištava učinak u kojem se fotoni emitiraju tijekom isparavanja metalnih materijala. Tester počinje nanošenjem elektrode na uzorak metala kako bi se zagrijao na temperaturu od nekoliko tisuća stupnjeva. Kao rezultat gradijenta potencijala između elektrode i uzorka, tada nastaje luk, što dovodi do lokaliziranog isparavanja materijala.

Pobuđivanje atoma u pari materijala rezultira stvaranjem plazme koja emitira svjetlost, a ta emisija svjetlosti je temelj spektralne analize metala: difrakcijska rešetka odvaja emitiranu svjetlost u njen sastavni spektar, a detektori mjere intenzitet valnih duljina. Ova očitanja intenziteta mogu se u konačnici koristiti za određivanje koncentracije metalnih elemenata u uzorku.
 

Ispitivanje materijala spektralnom analizom

Spektralna analiza omogućuje tvrtkama za preradu metala da odrede precizne omjere različitih metalnih materijala u uzorku. To omogućuje nedvosmislenu identifikaciju materijala, odnosno njihovog sastava.

Druga važna primjena je u pozitivnoj identifikaciji materijala (PMI); moguće je izbjeći skupe miješanje materijala zahvaljujući spektralnoj analizi i osigurati besprijekornu sljedivost komponenti. Tvrtke za preradu metala koriste PMI testiranje prvenstveno za sigurnosne komponente kako bi smanjile rizik od miješanja s ozbiljnim posljedicama.

Određivanje udjela materijala spektralnom analizom moguće je za čitav niz metalnih elemenata, uključujući:

 • železo
 • aluminij
 • nikel
 • bakar
 • titan
 • kobalt
 • magnezij
 • cink
   

Spektralna analiza – ispitivanje materijala i mnoge druge primjene

Spektralna analiza vrlo je popularna tehnika među tvrtkama za preradu metala, ne samo zahvaljujući svojoj svestranosti. Postupak ispitivanja nudi prednosti, između ostalog, u sljedećim primjenama:

 • ispitivanje kvalitete materijala kao dio provjera prijema robe
 • analiza oštećenja metalnih komponenti
 • ispitivanje metalnih komponenti prije proizvodnje dijelova
 • precizna analiza u proizvodnji čelika
 • analiza materijala kao dio osiguranja kvalitete
 • izrada stručne dokumentacije, potvrda i dokaza o sastavu materijala
   

Bossard – specijalist za spektralnu analizu

Kao iskusni stručnjak za tehnologiju pričvršćivanja i materijala, imamo potrebnu stručnost da vam pomognemo s postupcima ispitivanja temeljenim na spektralnoj analizi u skladu s vašim zahtjevima. U našim ispitnim laboratorijima koristimo našu modernu OES opremu za obavljanje usluga uključujući sljedeće u vaše ime:

 • spektralna analiza metala
 • priprema potvrda, dokaza i dokumentacije

Naša mogućnost pristupa akreditiranim laboratorijima za ispitivanje i najsuvremenijim mjernim metodama i objektima za ispitivanje čini osnovu za pouzdano osiguranje kvalitete i kvalitetu proizvoda. Bossard ima odabrane ispitne laboratorije diljem svijeta koji su akreditirani prema ISO 17025 i imaju certificirani sustav upravljanja kvalitetom u skladu s ISO 9001. Naši vješti stručnjaci za spektralnu analizu pomoći će vam primjenom svoje sveobuhvatne stručnosti i iskustva.
 

Kontaktirajte naše stručnjake i saznajte više o našim uslugama stručnog testiranja. Biće nam drago da Vas čujemo!

Kontaktirajte nas

 

Povezane teme

Otkrijte u našim komercijalno-stručnim tekstovima što naši stručnjaci pišu o temama kao što su:

 • Korozija
 • Trenje
 • Mjerenje tvrdoće
 • Vodikova krhkost
 • Zamor materijala

Zahtevajte komercijalno-stručne tekstove

 

Otkrijte druge module koji doprinose poboljšanju vaše produktivnosti korak po korak

Stručna šetnja
Proučite svoje pričvršćivače i alate u upotrebi, mi ćemo odrediti kako dalje i pametnije

Stručno obrazovanje
Naučite o osnovama i tajnama pričvršćivanja na našim seminarima i e-learning tečajevima

Expert Teardown
Odredite najbolje rješenje za pričvršćivanje i potencijal za uštedu troškova za vas

Stručni dizajn
Dizajnirajte svoj najbolji proizvod sa širokim rasponom tehničkih informacija i alata

Stručna analiza asortimana
Smanjite TCO identificiranjem mogućnosti za racionalizaciju zatvarača