Stupite u kontakt s nama

Telefon

Austrija

+43 (0)732 257700

Kontakt

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja.

>Kontakt

Kako upravljati složenošću u „High-Mix Low-Volume” okruženjima (male količine, a velika raznolikost)

Ponašanje potrošača sve je zahtjevnije. Ljudi i društva ne traže gotove proizvode, već žele imati varijantu proizvoda koja najbolje odgovara njihovim potrebama i zahtjevima. Nije ni potrebno isticati da isporuka treba biti brza i na vrijeme, kvaliteta dobra, a cijena povoljna. Kako bi ispunila te zahtjeve i ostala konkurentna, proizvodna društva moraju biti u stanju ovladati proizvodnjom malih količina, a velike raznolikosti (HMLV). 

Koji su izazovi u HMLV okruženjima u proizvodnji? Proizvodne djelatnosti s velikom varijacijom proizvoda u kombinaciji s malom količinom i malim veličinama serija dovode do složenog ručnog procesa sastavljanja i pripreme rada. Česte tranzicije između proizvoda i varijanti zahtijevaju sposobnost brze i učinkovite promjene postavki. 

 

U donjem članku objašnjava se kako je moguće postići kraće vrijeme promjene, veću fleksibilnost i veću pouzdanost procesa zahvaljujući nekoliko aspekata:

 

1) jednostavno prebacivanje proizvodnih postavki
2) smanjivanje troškova prebacivanja za rukovatelje
3) uporaba transparentnosti podataka za poboljšavanje procesa.

 

1) Jednostavno prebacivanje proizvodnih postavki 

Pametne tvornice i procesi sastavljanja zahtijevaju pametno osmišljene fizičke postavke.


Integracija povezanog alata omogućava spremanje informacija o postavkama, kalibraciji i konfiguraciji unutar softvera, kao i automatsko ažuriranje i prijenos tako da svaki vijak i zakovica budu zategnuti u skladu sa specifikacijama. S obzirom na činjenicu da se postavke alata i zahtjevi automatiziraju i nadziru, rukovatelji ne moraju pamtiti potrebni zakretni moment, parametre i sl. za svaki korak u procesu. Aplikacije „pick-by-light”, rotirajući tornjevi za sastavljanje i ostali pametni uređaji mogu se integrirati kako bi se smanjilo vrijeme koje rukovatelji provode u potrazi za dijelovima za sastavljanje – što je i glavni uzrok usporavanja kod ručnih procesa sastavljanja.

Tijekom sastavljanja ulazni podaci iz pametnih alata ili senzora, kao što su skeneri ili kamere, mogu se rabiti za poboljšavanje radnih uputa i resetiranje alata za sljedeći korak u procesu. Slično tome, okidače je moguće postaviti za kretanje između različitih proizvoda i varijanti. Zahvaljujući Integraciji pametnih uređaja i upravljanju radnim uputama jednostavno je fizički zamijeniti jedan proizvodni nalog sljedećim, baš kao što je jednostavno i pomaknuti se s koraka na korak unutar procesa sastavljanja.

Digitalizacija vašeg radnog mjesta također vam omogućava promjenu rasporeda radnih stanica uz samo nekoliko klikova mišem, primjerice s jedne radne stanice na malu proizvodnu liniju, a pruža vam i fleksibilnost u pogledu promjene i upravljanja rezultatom vaših proizvoda.

 

2) Smanjivanje troškova prebacivanja za rukovatelje tijekom sastavljanja

Spajanjem pametnih uređaja i digitaliziranih radnih uputa zaposlenicima se smanjuje složenost tijekom promjena, a moguće je i primijeniti najbolje prakse prema načelima metode Poka Yoke. Ovime ne samo da se povećava učinkovitost rukovatelja zahvaljujući smanjivanju potrebne količine vremena već se osigurava i poštivanje standarda kvalitete te se smanjuju pogreške i potreba za preinakama.


U većini HMLV okruženja rukovatelji nisu izloženi pojedinačnim proizvodima ili varijantama dovoljno dugo ili dovoljno često da bi postali stručnjaci. Stoga je korake sastavljanja koje nije moguće fizički automatizirati potrebno priopćiti putem radnih uputa.  

Ručne radne upute pomažu radnicima u obavljanju posla, ali još uvijek uključuju i brojne neizvjesnosti i gubitak vremena tijekom promjena: je li pri ruci odgovarajući dokument i ispravna inačica, koji su dijelovi već sastavljeni, koji je sljedeći korak itd. Posljedična nesigurnost i pritisak da se sve napravi ispravno i brzo mogu imati negativan utjecaj na dobrobit rukovatelja, a time i na kvalitetu rada.

Digitalne radne upute smanjuju kognitivne troškove prebacivanja i tako omogućavaju rukovateljima da zadrže svoj tijek rada. Radnici se kroz proces sastavljanja vode korak po korak. Svaki obavljeni zadatak rukovatelj potvrđuje kako bi prešao na sljedeći zadatak. Ako žele, rukovatelji mogu dodati komentare radnim uputama tijekom sastavljanja kako bi poboljšali radne korake ili tijek rada. Upute su popraćene slikama ili grafikama te su stoga lako razumljive čak i novim zaposlenicima. Na taj se način i složeni zadaci sastavljanja izvode ispravno.  

  
 

3) Uporaba transparentnosti podataka za poboljšavanje procesa

Assembly process data

Digitalizacija proizvodnje ne samo da povećava fleksibilnost tako da promjene čini učinkovitijima iz fizičke i ljudske perspektive nego i pomaže u jačanju sposobnosti za budućnost.

Podaci o proizvodnji iz digitalnih radnih uputa i svih povezanih alata i uređaja, od istosmjernih odvijača i kobota do mjernih sustava i strojeva za ispitivanje, prikupljaju se na svakom koraku i pružaju dosad neviđenu transparentnost postupaka. Ove je podatke moguće rabiti za praćenje i osiguravanje kvalitete, ali i za omogućavanje inicijativa za kontinuirano poboljšanje u svrhu oblikovanja procesa sastavljanja koji bi bili još fleksibilniji i učinkovitiji u budućnosti.

 

 

Slučaj uporabe

Izazov 
Velika varijacija proizvoda u kombinaciji s malom količinom i malim veličinama serija stvara visoku razinu složenosti i pripreme rada.
 

Rješenje
Uporaba standardiziranih radnih mjesta s vođenim radnim uputama i povezanim pametnim uređajima i alatima

  • Povećavanje fleksibilnosti i produktivnosti
  • Brza promjena
  • Smanjivanje vremena postavljanja
  • Svaki rukovatelj može proizvesti bilo koji proizvod
  • Veća iskorištenost površine radionice
  • Kontrolirani tijek procesa
  • Sljedivost
     

 

Iskoristite fleksibilnost sustava Smart Factory Assembly

Naglasak na fleksibilnosti sustava Smart Factory Assembly počinje od samog sustava. Širok raspon pametnih uređaja i alata za sastavljanje moguće je povezati preko jedne radne stanice ili cijelog proizvodnog pogona, što olakšava oblikovanje prilagođenog rješenja koje odgovara vašim djelatnostima. Integrirano sučelje za upravljanje radnim uputama i nadzorne ploče za podatke o proizvodnji moguće je prilagoditi unutar sustava ili integrirati u vaš postojeći softver.

Sa svojim povezanim uređajima i alatima za sastavljanje, digitalnim radnim uputama i protokolima, kao i lako dostupnim podacima o proizvodnji, sustav Smart Factory Assembly omogućava nesmetane fizičke promjene i pruža podršku rukovateljima pri jednostavnom kretanju kroz proizvodne naloge i između njih. Smanjivanjem složenosti sustav Smart Factory Assembly povećava fleksibilnost, transparentnost i kvalitetu – bez obzira na to gdje se nalazite na svom putu prema digitalizaciji.


 

 

Obratite nam se kako biste provjerili svoju situaciju

Iskoristite fleksibilnost sustava Smart Factory Assembly

By reducing complexity, Smart Factory Assembly increases flexibility, transparency, and quality – no matter where you are on your digitalization journey.

 

Get in touch with us to verify your situation